علایم جسمانی اضطراب شامل سر درد ، دل درد، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ است که منجر به نگرانی والدین و در نهایت ماندن کودک در منزل میگردد. هر چه سن کودک کمتر باشد، علایم بیشتری را از خود نشان میدهد.
علت اضطراب جدایی چیست؟
اکثر کودکان هنگام جدایی از والدین، درجاتی از اضطراب و ناراحتی را نشان میدهند . در مرحله 18 ماهگی تا 3 سالگی این ترس و اضطراب یک پدیده رشدی طبیعی بوده و هدفی تکاملی در پس آن است. درجه ای از اضطراب در کودکان پیش دبستانی بیانگر دلبستگی ایمن و سالم به مادر است و در بسیاری از موارد پس از مدت کوتاهی بعد از رفتن مادر کاهش یافته و متوقف میشود. اما چنانچه اضطراب شدید و طولانی شود و به سنین بالاتر کشیده شود و برای کودک و والدین مشکل ایجاد کند(رفتن به مدرسه و امور تحصیلی و روابط اجتماعی را مختل کند) نیاز به مداخله درمانی ضروری میشود.
اضطراب جدایی کودکان میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که در اینجا به چند مورد از آن اشاره میشود. از جمله این موارد میتوان به : عوامل ژنتیکی، خانواده های تک والدی، خانواده هایی با الگوی روابط بسیار نزدیک و به هم تنیده، الگوی دلبستگی نا ایمن و غیر سالم در کودک، خصوصیات سرشتی( خجالتی و درونگرا بودن) محیط پر استرس و مشکلات خانوادگی( طلاق، جدایی، مرگ، نقل مکان و ...)، اشاره کرد.
در ادامه به درمان و راهکارهای عملی در برخورد با اضطراب جدایی پرداخته خواهد شد.
آسیه محسنی
کارشناس ارشد روانشناسی کودکان