درباره این مطلب
    جهت ارسال این مطلب به دوستانتان لطفا آدرس ایمیل خودتان به همراه آدرس ایمیل گیرنده را در فرم زیر وارد کنید و کلید ارسال را بزنید.

    در صورتیکه قصد ارسال مطلب به بیش از یک نفر را دارید آدرس ها را با کاما (,) از هم جدا کنید.
    ایمیل فرستنده

    ایمیل گیرنده

    توضیحات


تقویت متقابل7(موانع)

چند تا مانع وجود دارد که بايد به آن‌ها توجه داشته باشيد:

  1. اگر اکثرا يکي از شما تصميمات را مي‌گيرد، حتما توجه داشته باشيد که همسر نيز نقش فعالي در تعيين موارد خوشايندمتقابل بر عهده بگيرد.
  2. اگر يکي يا هر دوي شما اغلب سعي مي‌کنيد سازگاري تان به هر ترتيب حفظ شود، بايد مواظب باشيد که مواردي که انتخاب مي‌کنيد، واقعا به خاطر خواست خودتان باشد، نه حفظ سازگاري.
  3. به اهداف پنهان توجه داشته باشيد. مثلا صحبت کردن راجع به قطع رابطه با دوستان، يک هدف پنهان است که يکي از والدين آن را در قالب درخواست رفتن به پارک و قدم زدن پنهان مي‌کند.
  4. ملاحظات خاص

اگر تقويت متقابل براي شما مفيد نيست، ممکن است به خاطر يکي از موانع زير باشد:

درماندگي آموخته شده (قرباني پنداري)

قرباني ساختن به اين معني است که احساس مي‌کنيد که همسرتان در اشتباه است و هميشه در برآورده ساختن خواسته هاي شما شکست خواهد خورد و اين که شما قرباني اين وضع هستيد و هيچ کاري براي آن نمي‌توانيد انجام دهيد.

هنگام احساس درماندگي بهترين گزينه اين است که روش تقويتمتقابل را به عنوان يک روش آزمايشي در نظر بگيريد و حتي اگر باور نداريد که مفيد خواهد بود، مراحل تقويتمتقابل را انجام دهيد. سپس به طور عيني پيامد آن را ارزيابي کنيد.

تناقض خودانگيخته

ممکن است بر اين باور باشيد که تنها فعاليت بدون تعيين قبلي و ناگهاني ارزشمند هستند و احساس کنيد کاري که به خاطر قرارداد و توافق متقابل براي شما انجام شود، لذتي ندارد. ممکن است به خودتان بگوييد که همسرتان "بايد واقعا خودش مي‌خواست آن کار را انجام دهد، بدون اينکه شما به او بگوييد".

حتي اگر خواسته‌ها و احساس‌هاي شما مثل همسرتان نباشند، باز هم فعاليت‌هاي مشترک مي‌تواند براي شما لذتبخش باشد. وقتي همسرتان کاري را به خاطر توافقمتقابل انجام مي‌دهد، حداقل نشان مي‌دهد که او مي‌خواهد شما را خشنود سازد.

براي نشان دادن اين که همسرتان مي‌خواهد شما را خوشحال کند، مي‌توانيد از تکنيک برگه شانسي استفاده کنيد. در اين تکنيک هر کدام يک بسته اي داريد و درون اين بسته در برگ‌هاي کوچک موارد خشنود کننده اي را نوشته‌ايد که دوست داريد همسرتان براي شما انجام دهد. موارد خشنود کننده بايد ساده و رفتارهايي باشند که بتوان آن‌ها را سريع، آسان، تقريبا هميشه و در هر مکاني انجام داد مثل مرتب کردن اتاق.

هر کدام از شما از بسته طرف مقابل يک برگه را به صورت تصادفي بيرون مي‌کشد و آن را براي طرف مقابل انجام مي‌دهيد. اگر مورد انتخابي براي آن لحظه مناسب نيست، آن را برگردانيد و يکي ديگر را انتخاب کنيد. هر چند وقت يکبار هر دو بايد موارد جديدي را به بسته  خود اضافه کنيد.

ذهن خواني

يکي شدن ذهن دو نفر يک افسانه عاشقانه است که منجر به روابط تخريبي مي‌شود. انتظار نداشته باشيد همسرتان ذهن شما را بخواند. اين گونه فکر کنيد که فقط جزئي را مي‌توانيد بدست آوريد که درخواست کنيد و کيفيت آنچه به دست مي‌آوريد، بستگي به اين دارد که تقاضاي خود را چقدر واضح و با جزئيات مطرح کرده‌ايد.

سرزنش کردن و برچسب زدن

نگذاريد نظريه هاي از پيش ساخته اي که در مورد شخصيت همسرتان درست کرده‌ايد، مانع انجام برنامه تقويت متقابل شوند.

نمي‌توانم بر اساس قرارداد شروع کنم يا فراموش مي‌کنم بر اساس قرارداد عمل کنم

شايد شروع برنامه تقويت متقابل در ابتدا کار سختي باشد و شما در ادامه فراموش کنيد که بر اساس آن عمل کنيد. در اين مورد مي‌توانيد از تکنيک "يک روز همراه با توجه" استفاده کنيد. يا از يک برنامه کوتاه تر مثل "يک ساعت همراه با توجه"  به همسرتان شروع کنيد. در اين روش‌ها هم بايد ليستي از گزينه هاي خوشايند داشته باشيد.

لحظه هاي حساس

آيا اوقات خاصي از روز يا روز خاصي در هفته وجود دارد که براي شما استرس زا باشد؟ براي برخي، عصرها بعد از کار و براي برخي ديگر، زمان خواب همسران يا شنبه‌ها از استرس زيادي برخوردار است.

اگر در زندگي والد- همسري خود چنين مواقعي را داريد، تلاش خود را برآن مواقع متمرکز سازيد. براي اين موقع، موارد خوشايندمتقابل را پيدا کنيد و قرارداد تبادلي ببنديد که تکليف دقيقي در اختيار هر کدام مي‌گذارد که آن را اجرا کنيد. بعد از آن که برنامه تقويت متقابل را به مدت دو ماه انجام داديد و از ارتباط متقابل احساس خوشايندي به دست آورديد، در ادامه مي‌توانيد از طريق يادگيري برخي مهارت‌هاي ديگر مثل حل مسئله، از عهده تعارضات شديد نيز برآييد.

شما مي­توانيد با پرسيدن اين سوالات ميزان اثربخشي اين تكنيك را در زندگي­تان برآرود نماييد: از ابتداي استفاده از اين تكنيك چند درصد پيشرفت داشته­ايد؟ با اجراي اين تكنيك چند درصد ناشناخته­هاي خود و همسرتان را شناختيد؟

با ما در کانال تلگرام مهرآفرین همراه باشید

Telegram.me/mehrafarincc

مريم صانعي

كارشناس ارشد مشاوره خانواده

ارسال نظر
تنها اعضای سایت قادر به ارسال نظر برای مطالب هستند. جهت ورود و عضویت در سایت کلیک کنید.

آخرین نظرات کاربران