
بیان ارتباط متناقض و آموزش نحوه پیشگیری از آن
ارتباط متناقض که شامل اجزائی است.
- پیامهایی بین دو یا چند نفر ( در سطح منطق ،کلام یا غیر کلام) رد و بدل میشود که همدیگر را نفی میکنند.
- طرفین رابطه نمی توانند در مورد خود رابطه اظهار نظر کنند یا آن را رها کنند.
- این رابطه در طول زمان تکرار میشود.
- محتوای پیام شامل دستورات منفی است (معنای تهدید به مجازات یا از دست رفتن رابطه )
- طرفین رابطه خود را در موقعیتی میبینند که راه پس و پیش ندارند. این ویژگی ارتباط منفردی نیست بلکه خصیصه نوع ارتباط بین اعضا است
برای مقابله با مشکل ارتباط متناقض زوجین در ابتدا باید یاد بگیرند که چگونه به یکدیگر گوش فرا دهند و در مرحله بعد نحوه صحیح بروز نیاز ها و احساسات خود را فرا بگیرند. در این جلسه به دلیل کمبود وقت تنها مهارت گوش دادن آموزش داده شد و آموزش مهارت های مذاکره ،ارتباط شفاف و مهارت حل مسئله و بیان احساسات و نیازها به جلسه بعد موکول گردید.
معرفی مهارت گوش دادن :
گوش دادن مهمترین مهارت ارتباطی است که باعث صمیمیت میشود و آن را تداوم میبخشد. موقعی که خوب گوش میدهید، همسرخود را بهتر درک میکنید، از لحاظ لحن صدا با همسرتان هماهنگ میمانید، از رابطه خود بیشتر لذت میبرید و بدون ذهن خوانی میدانید که چرا همسرتان موارد خاصی را میگوید یا کارهای خاصی را انجام میدهد.
گوش دادن امری الزامی و نوعی ارزش نهادن به همسرتان است. گوش دادن برای درک و همدلی الزامی است. همدلی یعنی کنار گذاشتن علایق، نیازها و پیش قضاوتیها، تا حدی که بتوانید رابطه خود را از دیدگاه همسرتان ببینید. گوش دادن نوعی سپاسگذاری از همسرتان است، زیرا در واقع با گوش دادن به او میگویید که: من به تو توجه میکنم، میخواهم بدانم چه فکری میکنی، چه احساسی و چه نیازی داری.
گوش دادن واقعی در بیشتر ارتباطها نادر است. اغلب زوجین تصنعی به همسرشان گوش میدهند. در گوش دادن تصنعی، قصد شما درک، لذت، یادگیری یا کمک کردن به طرف مقابل نیست، بلکه چنین مقاصدی با یکی از موانع متعدد گوش دادن که در ادامه گفته میشود آلوده شده است. حال موانع اجتناب از گوش دادن به همسرتان را بررسی میکنیم.
سمیه موسوی
دکتری مشاوره خانواده