اهمیت هوش هیجانی از آن جایی مشخص می شود که تنها داشتن هوش(IQ) زیاد برای موفقیت افراد در زندگی شان کافی نیست، شاید کودکی که بهره هوشی بالاتری دارد، بتواند از سد آزمونهای مختلف عبور کند ولی این موضوع به معنای موفقیت کامل در زندگی نیست. اینکه شخصی، فارغ التحصیل ممتاز یک رشته است، تنها به این معنی است که او در جنبههایی که با نمره سنجیده میشود، موفق بوده است اما درباره اینکه همین شخص در مواجهه با مسایل بیشمار و پیچیده زندگی چه واکنشی نشان میدهد، نمیتوان اظهار نظر دقیقی کرد. پس ناگزیر باید به بررسی و کنکاش در سایر ابعاد هوش انسان پرداخت که بتوان با تمرین و کسب مهارت در آن، ضعفهایی که حتی هوش بالا هم آنها را رفع نمیکند را رفع کرد و حتی به نطقه قوت در آدمی تبدیل کرد.
اهمیت هوش هیجانی:
اینجاست که هوش هیجانی(EQ) اهمیت ویژهای پیدا میکند. هوش هیجانی در سالهای اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است چرا که این نوع هوش باتوجه به اینکه به کنترل رفتارهای فردی، هیجانات و رفتارهای بین فردی نظر دارد، نسبت به هوش شناختی تاثیر بیشتری در موفقیتهای افراد دارد. آنچه در مورد هوش هیجانی امیدبخش است اکتسابی بودن آن است. با توجه به اینکه هر آموزش، تقویت و اصلاح ویژگی خلقی، شخصیتی و رفتاری در سنین کودکی که انسان منعطفتر است و هنوز شخصیتش کامل شکل نگرفته است، بهتر صورت میپذیرد، همچنین با در نظر گرفتن میل و رغبت کودکان به بازی، میتوان از بازی که هم برای کودکان خوشایند و لذتبخش است و هم بهطور غیرمستقیم به اصلاح و رشد هوش هیجانی آنها میانجامد، استفاده کرد. توجه به این نکته مهم است که با بسترسازیهای مناسب در سنین پایین میتوان مجموعه ای از مهارتها و توانمندیهای خاص را در کودکان ایجاد کرد یا توسعه داد. همچنین، با مهیا کردن تمرین و فضای مناسب هوش هیجانی کودکان را افزایش داد که مجموعه ۹جلدی شهربازی هوش هیجانی با ارائه بازیهای متنوع و مجموعه هوش برتر با در نظر گرفتن تمرینهای مختلف سعی در پاسخگویی به این نیاز در جامعه آن هم برای سنین پایین دارند.
همچنین، با توجه به لزوم پرورش هوش هیجانی در کودکان، دوره تربیت مربی هوش هیجانی ویژه معلمان مدارس، مربیان مهدکودکها، دانشجویان به ویژه دانشجویان علوم تربیتی، روانشناسی و حتی والدین مبتنی بر ابزار سنجش که دکتر رضاعلی نوروزی و همکاران در مرکز مشاوره مهرافرین اصفهان طراحی و اجرایی شده است.